رامسر

Ramsar

درباره شهر

رامسر

رامسر یکی از شهر های شمالی کشور است که به دلیل برخورداری از چشم اندازهای طبیعی و مسحور کننده، دیدنی های متعدد و طبیعتی افسانه ای، یکی از معروف ترین و محبوب ترین مقاصد سفر در طول سال مخصوصا بهار و تابستان به شمار می رود. رامسر با قرارگیری در حاشیه‌ی جنگلی کوه‌های سربه‌فلک کشیده‌ی البرز و دریای خزر، از چشم‌اندازی بکر و مثال‌زدنی برخوردار است و همین امر از دلایل محبوبیت آن در بین دیگر شهرهای شمالی کشور بوده و به عروس شهرهای ایران شهرت دارد. سخت‌سر نام پیشین غربی‌ترین شهر استان مازندران است که از شمال با دریای خزر، از جنوب با رشته‌کوه‌های البرز، از غرب با چابکسر و از شرق با تنکابن همسایه است. وجود مناطق ییلاقی بسیار زیبا، قلل مخروطی، باغ‌های مرکبات، مزارع چای، شالیزارهای برنج، آبشارهای متعدد، بوستان‌های جنگلی، غارها، چشمه‌ها، دریاچه، ساحلی زیبا و خیره‌کننده، آب‌های گرم معدنی، چندین هتل‌ ساخته شده به سبک سنتی و مدرن و بهره‌مندی این شهرستان از آب‌وهوایی بسیار خوش از دیگر ویژگی‌های این شهر شمالی کشور است که باعث شده تا این شهر جایگاه مناسبی را در صنعت گردشگری به‌دست آورد و نیز در گروه مناطق برتر طبیعت‌گردی کشور قرار گیرد. رامسر پوشش محلی خاصی ندارد و مردم این منطقه لباس‌های محلی مازندران را بر تن می‌کنند. پوشاک سنتی زنان شامل چادر، چاقچور، نیم ساق، روبند، نقاب، چارقد، شلیته و تنبان است. پوشاک مردان شامل جومه، پشمبال، چوخت، قبا، لباده، بوشلوق، کلاه نمدی، شب کلاه، جرب و شیخی کوش می‌شود.

آداب و رسوم
یکی از رسوم مهم در رامسر، مراسم نوروزخوانی است. نوروز خان فردی است که پانزده روز قبل از عید به روستاها می‌رود و آوازی می‌خواند. در روز چهارشنبه‌سوری، در رامسر آشی مخصوص از هفت نوع مزه ترش مثل آب‌نارنج، آب‌لیمو، آب انار یا سرکه پخته می‌شود و در غروب این روز خورده می‌شود. مردم مازندران و رامسر در اواسط مردادماه جشنی به نام نوروز ماه دارند؛ وقتی‌که اولين محصول برنج زودرس رسيد، بعد از جمع‌آوری و درو با همان برنج غذا درست می‌کنند و در خارج از روستا جشن پايان كار می‌گیرند. اين مراسم درست مانند سيزده به در است و اعتقاد دارند كه اين روز را حتما بايد بيرون از روستا به سر برد؛ درواقع اين جشن نوعی سپاسگزاری به درگاه خداوند است.
گویش
زبان و گویش مردم رامسر، گیلکی است که درواقع در زبان‌های شمال غرب ایران جای دارد، لهجه‌ها در نقاط مختلف متفاوت است.
صنایع دستی و سوغات
ازجمله صنایع‌دستی مازندران و رامسر می‌توان به قالی‌بافی، گلیم‌بافی، جاجیمچه بافی، چوقا، سوزن‌دوزی، چاپ سنتی، سرامیک‌سازی، حصیربافی و موج بافی اشاره کرد. از سوغاتی‌های خوراکی مازندران و رامسر باید به رشته برشته، کماج، عسل کوهی، انواع ترشی‌جات، انواع مرکبات و دوغ و کره محلی اشاره کرد.

جشنواره ها

 


جشنواره گل گاوزبان
جشنواره گل گاوزبان با دو هدف مهم شناساندن خواص درماني اين گياه به مردم و همچنين معرفي جاذبه هاي طبيعي بي نظير رامسر براي جذب حداكثري گردشگر در روستاي جنت رودبار برگزار مي شود. گياه گل گاو زبان يكي از محصولات دارويي شهرستان رامسر است كه در سطح ۲۵۰ هكتار كشت و توليد ۱۵۰ تن در سال، ركورد توليد برتر در سطح مازندران را به خود اختصاص داده است. گل دهي اين گياه در شهرستان رامسر از اواسط ارديبهشت آغاز و تا اواخر خرداد ماه مي باشد اما به‌صورت پراكنده تا اواخر شهريور ادامه دارد و سالانه بيش از ۶۰ تن گل گاو زبان در جنت رودبار توليد مي‌ شود.
جشنواره شيردوشان
جشنواره شيردوشان كه به دودوشان نيز معروف است، هرساله در اوايل خرداد ماه همراه با جشن و شادي در ارتفاعات رامسر برگزار مي گردد. مراسم شيردوشان درواقع، نوعي آيين شكرگزاري از نعمت هايي است كه خدا در اختيار روستاييان قرار داده است. آبادي اشكورات از ارتفاعات زيبا و سرسبز رامسر محسوب مي شود و اشكور عليا هرساله پذيراي افراد محلي و نيز گردشگراني است كه به ديدن اين آئين كهن و سنتي مي روند. همزمان با آغاز چراي دام ها در مراتع، جشنواره شيردوشان نيز شروع مي شود. سرگالش ها كه مسئوليت اصلي نگهداري از دام هاي گله داران را به عهده دارد، دام ها را به چرا مي برد و پس از بازگشت، دام ها دو بار دوشيده مي شود و علت نام گذاري مراسم شيردوشان به نام «دودوشان» نيز همين است. پس از بار دوم، شيرها توزيع مي شوند و سرگالش متعهد مي شود كه در ازاي شيري كه گرفته، در پايان فصل چرا، مقداري كره حيواني، كشك، دوغ و ماست تحويل گله داران دهد. پس از پايان بخش اصلي مراسم شيردوشان، بر پایه معمول تمامي آئين هاي رامسر، مسابقات مختلفي از جمله طناب كشي و كشتي محلي به همراه برنامه هاي شادي مانند ساز و آواز و رقص محلي برگزار مي شود و به نفرات برتر جوايزي اهدا مي گردد.

جاذبه های گردشگری رامسر


روستای جواهرده:
این روستا در فاصله‌ی ۲۶ کیلومتری از رامسر قرار دارد و به‌واسطه‌ی طبیعت زیبا و بکر، چشم‌اندازهای منحصربه‌فرد و خارق‌العاده، آب‌وهوایی دلنشین و مطبوع در بهار و تابستان و میهمان‌نوازی و فرهنگ غنی مردم این خطه از شمال کشور، همواره زبانزد مسافران و بازدیدکنندگان بوده است. جواهرده را می‌توان از جذاب‌ترین مناطق گردشگری و شاهکاری از مخلوقات خداوند معرفی کرد که با آثار تاریخی که در خود جای داده، در بخش گردشگری تاریخی نیز مهم و قابل‌توجه است؛ مسجد سید سعید آقا و مسجد آدینه با قدمتی حدود هفت سده و گورهای گبری از جمله دیدنی‌های تاریخی در جواهرده رامسر محسوب می‌شود.

دریاچه قو
دریاچه قو رامسر از جمله جاهای دیدنی رامسر در نزدیکی جواهرده است. برای دسترسی به این دریاچه، باید از طرف روستای جواهرده از جنوب به‌سمت رامسر حرکت کرده و در بین راه جاده فرعی و خاکی خواهید دید که می‌توانید از آنجا به این دریاچه دسترسی داشته باشید. برای ورود به این جاذبه باید مبلغی را جداگانه بپردازید. اطراف این دریاچه جاذبه‌های طبیعی فراوانی را خواهید یافت که در کنار لذت بردن طبیعت آن‌، می‌توانید ناهار خورده و مدتی از این مکان لذت ببرید.

تله کابین رامسر:
تله‌کابین رامسر بزرگ‌ترین تله‌کابین در سراسر کشور است که در فاصله‌ی پنج کیلومتری از غرب شهرستان رامسر و در فاصله‌ی بسیار کمی از شهرستان چابکسر در استان گیلان قرار دارد و از کنار ساحل دریای خزر شروع شده و تا ارتفاعات جنگلی ادامه یافته است. این تله‌کابین با طولی بالغ بر دو کیلومتر دارای چهل کابین است که به همت بخش خصوصی احداث شده است. این تله‌کابین عنوان تنها تله‌کابین در خاورمیانه است که ارتفاعات جنگلی و ساحل دریا را به یکدیگر متصل ساخته است. از امکانات ارائه شده در این مکان گردشگری می‌توان به واحدهای پذیرایی و مکان‌های تفریحی و گردشگری اشاره کرد که مورد استقبال گردشگران و مسافران قرارگرفته است. مجتمع رفاهی تفریحی شهر سبز نام رسمی تله‌کابین رامسر است که در گروه مجموعه‌ی کامل توریستی و در دو بخش در حال فعالیت است. بخش اول تله‌کابین در بخش پایینی کوه و در کنار ساحل است که با امکانات رفاهی و تفریحی همچون شهر بازی، پینت بال، پیست کارتینگ، باگی، کلوپ دریایی، ایستگاه تله‌کابین، اسکی روی آب، قایق‌سواری، مراکز تجاری، صنایع دستی، رستوران، شعب بانک‌های مختلف و... پذیرای گردشگران است. بخش دوم نیز به‌شکل کلبه‌های لوکس جنگلی و سوئیت‌های وی آی پی، مکان‌های گردشگری و تفریحی مختلفی از جمله مسیر پیاده‌روی جنگلی، سالن بازی، رستوران، بام رامسر و... را در خود جای داده است.

جنگل دالخانی
جنگل دالخانی از دیگر جاهای دیدنی رامسر و استان مازندران است که در روستایی به همین نام قرارگرفته است. این جنگل بسیار زیبا و به‌صورت نیمه‌کوهستانی با ارتفاع تقریبی هشتصد متر است که برخوردار از مناظر بکر و جاذبه‌های تماشایی و طبیعی است. جنگل دالخانی در فاصله سی کیلومتری از جنوب شرقی رامسر قرار دارد و به‌دلیل ارتفاع آن، انتخابی مناسب برای کوهنوردی و طبیعت‌گردی است. مه غلیظ در این جنگل، از ویژگی‌های منحصربه‌فرد و تماشایی آن است که خود به مهم‌ترین دلیل برای جذب مسافر و توریست به این منطقه تبدیل شده است. دالان بهشت لقبی است که از سوی گردشگران به این جنگل افسانه‌ای با درختانی سربه‌فلک کشیده، سرسبزی و خرمی و آب‌وهوایی مطبوع داده شده است. جنگل در جاده‌ی رامسر به تنکابن قرارگرفته و برای رسیدن به آن بهتر است که از جاده‌ی کتالم به هریس که به جاده‌ی میرزا کوچک‌خان نیز شهرت دارد، استفاده کرد. خروجی شهر رامسر نیز مسیر دیگری است که گردشگران را پس از هفت کیلومتر طی کردن جاده‌ی آسفالته‌ی رامسر به تنکابن، به سه راهی جنت رودبار می‌رساند. سپس با پیمودن مسافتی حدود ۲۳ کیلومتر، وارد جنگل افسانه‌ای و رویایی دالخالی خواهند شد.

دهستان جنت رودبار رامسر
جنت رودبار به یقین از زیباترین مناطق در شصت کیلومتری از شهرستان رامسر و استان مازندران است که زیبایی‌های مناظر طبیعی و دیدنی‌های خارق‌العاده‌‌اش زبانزد هر گردشگر و مسافری است که برای یک مرتبه هم که شده، قدم در این منطقه از کشور نهاده است. جنت رودبار را که سرزمین گل گاوزبان نیز می‌نامند، از مناطق جذاب و فوق‌العاده تماشایی است که به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین و محبوب‌ترین مناطق گردشگری رامسر شناخته می‌شود.

سد میجران
در فاصله‌ی بیست کیلومتری از شهرستان رامسر و پنج کیلومتری از بخش جنوبی قله‌ی زیبای مارکوه، یکی از مکان‌های دیدنی و چشم‌نواز استان مازندران قرار دارد. سد میجران نام این جاذبه‌ی گردشگری است که در حد واسط اربه کله و دالخانی و روی رودخانه‌ی نسارودکه از ازاره سرریز می‌شود، ساخته شده است. از ویژگی‌های گردشگری در این منطقه می‌توان به طبیعت بکر و چشم‌اندازهای خارق‌العاده‌ی آن است که همانند بهشتی بی‌نظیر در استان مازندران و شهرستان رامسر، خودنمایی می‌کند. میجران از نوع سدهای سنگ‌ریزه‌ای با هسته‌ی بتن آسفالتی است که دارای تاجی به طول تقریبی ۱۹۰ متر و ارتفاعی حدود 5/5 متر از سطح رودخانه است. منطقه‌ی سد میجران حفاظت‌شده است و مسافران و بازدیدکنندگان تنها می‌توانند از فاصله‌ای مشخص شده این منطقه و سد زیبا را مشاهده کنند که به حق بسیار تماشایی و تحسین‌برانگیز است.

کاخ مرمر رامسر
کاخ مرمر رامسرعمارتی قدیمی متعلق به دوران پهلوی اول است. در سال ۱۳۱۶ ق به دستور رضا شاه پهلوی در باغی زیبا احداث شد. کاخ سلطنتی رامسر نام‌ دیگر این میراث تاریخی کشور است که تا پیش از انقلاب اسلامی، به‌عنوان اقامتگاه خاندان پهلوی مورد استفاده قرار می‌گرفت. معمار این عمارت ارزشمند هوانس اونیک قریبیان است که با مشارکت و همکاری معماران ایرانی و آلمان مراحل ساخت آن را به اتمام رسانده است.
در واقع این بنای تاریخی با معماری به سبک بناهای اروپایی ساخته و توسط گچبری‌های زیبا، مجسمه‌های سنگی و اشیا قدیمی و ارزشمند، تزیین شده است. کاخ درون باغی به گستره ۶۰ هزار متر ساخته شده است که می‌توان آن را در گروه متنوع‌ترین باغ‌های ایران به‌دلیل بهره‌مندی از نهال‌های مرکبات اصلاح‌شده و گیاهان نادر تزئینی قرار داد. پس از انقلاب، این ساختمان به محلی برای حفظ و نگهداری آثار هنرمندان بزرگ ایرانی و خارجی تبدیل شده است که از آن به‌عنوان موزه‌ی تماشاگه خزر یاد می‌شود. حضور درخت کاجی با ارتفاعی بالغ بر ۲۳ متر، مشهور به ۴ شاخ که در سال ۱۳۹۲ کاشته شده است، نظر بازدیدکنندگان را به خود جلب می‌سازد.

هتل قدیم رامسر
در رامسر هتلی قدیمی از زمان رضاشاه پهلوی وجود دارد که از قدیمی‌ترین و معروف‌ترین هتل‌های ایران است. هتل سه طبقه‌ی رامسر در سال ۱۳۱۷ احداث شد و حدود 5 هزار متر مربع گستره دارد و معماری آن شبیه به سبک معماری آرت دکو اروپا است. در ساخت این بنای پهلوی آهن به‌کار‌نرفته است و تماما از آجر، بتن و سیمان ساخته شده است. گچ‌بری‌های گیاهی، تزیینات گچی از نوع شمسه‌ای و پر طاووس از جمله تزیینات این هتل است و برای برپایی آن مجموعه‌ای از سلیقه‌های آلمانی، انگلیسی و ایتالیایی استفاده شده است.

از دیگر مناطق میشود به بوستان جنگلی صفارود، منطقه ییلاقی گرسماسر، غار یاغی لوکا، آبشار ایج رامسر، غار گرگر لوکا، آبشار سیاسرت رامسر، قلعه مارکوه رامسر، موزه تاریخ طبیعی و موزه عاج رامسر نیز اشاره کرد.

دسترسی به شهر رامسر


فرودگاه رامسر
تاریخ ساخت فرودگاه رامسر به دوران پهلوی باز می گردد. این فرودگاه در ابتدا به عنوان فرودگاهی تشریفاتی مورد استفاده قرار می گرفت و پذیرای هواپیمای افراد سلطنتی، مسافران خارجی و میهمانان ویژه بود. بعد از انقلاب درهای این فرودگاه برای استفاده عمومی مردم باز شد و حالا به چند شهر مهم ایران پرواز دارد. ایران ایر تنها شرکت هواپیمایی است که از تهران به رامسر پرواز دارد.
دسترسی زمینی
مسیر تهران به رامسر را از جاده‌ی زیبای کرج - چالوس آغاز کنید. با گذشتن از عباس‌آباد به تنکابن و بعد به رامسر می‌رسید.
اتوبوس‌های تهران به رامسر در ساعت‌های گوناگون از ترمینال غرب به مقصد ترمینال رامسر حرکت می‌کنند.


هتل‌ها و جایگاه‌های اقامتی رامسر
هتل بام سبز رامسر (چهار ستاره) نشانی: مازندران، رامسر، کیلومتر ۵ غرب رامسر، مجتمع رفاهی شهر سبز، تله کابین رامسر؛ فاصله تا پایانه مسافربری رامسر: ۲۵ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا فرودگاه شهر رامسر: ۲۸ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین رامسر: ۱۱ دقیقه با ماشین؛ فاصه تا هتل قدیم رامسر: ۲۹ دقیقه با ماشین

هتل پارسیان آزادی رامسر (چهار ستاره) نشانی: مازندران، رامسر، خیابان شهید رجایی؛ فاصله تا پایانه مسافربری رامسر: ۵ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا فرودگاه شهر رامسر: ۶ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین رامسر: ۱۷ دقیقه با ماشین

هتل ساحلی خزر پارسیان رامسر (سه ستاره) نشانی: مازندران، رامسر، انتهای بلوار معلم؛ فاصله تا پایانه مسافربری رامسر: ۹ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا فرودگاه شهر رامسر: ۹ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین رامسر: ۱۳ دقیقه با ماشین

هتل آپارتمان لیان رامسر (سه ستاره) نشانی: مازندران، رامسر، بلوار معلم، کوچه همیشه بهار؛ فاصله تا پایانه مسافربری رامسر: ۴ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا فرودگاه شهر رامسر: ۶ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین رامسر: ۱۵ دقیقه با ماشین؛ فاصه تا هتل قدیم رامسر: ۸ دقیقه با ماشین

هتل آپارتمان نیستان رامسر (سه ستاره) نشانی: مازندران، رامسر، بلوار معلم چهارصد دستگاه، یاس ۱۱؛ فاصله تا پایانه مسافربری رامسر: ۶ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا فرودگاه شهر رامسر: ۸ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین رامسر: ۱۴ دقیقه با ماشین؛ فاصه تا هتل قدیم رامسر: ۹ دقیقه با ماشین
هتل آپارتمان ساحلی کارن رامسر (دو ستاره) نشانی: مازندران، رامسر، ساحل دریا، انتهای بلوار طالقانی، پلاژ دریا؛ فاصله تا پایانه مسافربری رامسر: ۸ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا فرودگاه شهر رامسر: ۱۰ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین رامسر: ۱۱ دقیقه با ماشین؛ فاصه تا هتل قدیم رامسر: ۱۱ دقیقه با ماشین

هتل آپارتمان ترنج رامسر، هتل اسکان رامسر و هتل لیدو رامسر از دیگر هتل‌های این شهر نیز است.

مشخصات شهر

کشور: ایران
استان: مازندران
جمعیت: جمعیت ویرایش٫ بنابر سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهرستان رامسر برابر با ۷۴٫۱۷۹ نفر (۲۵٫۳۱۲خانوار) بوده است٫
پیش شماره تلفن: ۰۱۱

موقعیت