بابلسر
Babolsarدرباره شهر
شهرستان بابلسر، از شهرهای ساحلی در استان مازندران است که لقب یکی از خوش آب و هواترین مناطق شمالی کشور را به خود اختصاص داده است. منطقهای بسیار سرسبز و باطراوت که طبیعت بکر و چشماندازهای زیبا و خارقالعادهی آن، تمام گردشگران و توریستهای سراسر جهان را مجذوب و مسحور خود ساخته است. مشهد سر نامی است که در گذشتههای دور بابلسر را بدان میخواندند. برخی معتقدند که به دلیل حضور سر امامزاده ابراهیم (ع)، برادر امام رضا (ع) در این شهر، به این نام شهرت یافته است. در این شهر میتوان آثار تاریخی متعدد بهویژه از دوران پهلوی و جاذبههای فوقالعادهی طبیعی را مشاهده کرد.
همجواری با دریای خزر باعث شده تا بابلسر آبوهوایی مرطوب و معتدل داشته باشد. میانگین دمای هوا در فصل بهار ۱۵ تا ۲۴ درجه و در فصل تابستان ۲۶ تا ۳۳ درجه است. رطوبت بالای هوا باعث شده تا بابلسر روزهای یخبندان کمی را در زمستان تجربه کند و دمای هوا بهندرت به زیر صفر درجه برسد. میانگین بارش در بابلسر سالانه بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ میلیمتر است و همین امر باعث شده تا بابلسر یکی از پربارانترین شهرهای ایران باشد. بهترین فصل سفر به بابلسر بهار و پاییز است، هرچند بهواسطه تعطیلات تابستان، این شهر میزبان انبوه گردشگران است اما اگر علاقهای به ازدحام جمعیت و شلوغی و ترافیک ندارید، در تابستان به بابلسر سفر نکنید. حاشیه دریای خزر به دلیل بارش فراوان و نفوذ رطوبت خزری به ارتفاعات دارای پوشش گیاهی متراکم است. درختان جنگلی، درختچهها، بوتهها، مراتع و گیاهان خودرو اصلیترین پوشش گیاهی شهرهای ساحلی و حاشیه دریای خزر هستند. جنگلهای هیرکانی شمال کشور پوشیده از درختان همچون افرا، شمشاد، ممرز، نمدار، نارون، بلوط، انجیلی و راش هستند. بوتههای کوتاه و خودرو تمشک، درختان گردو، ازگیل و انار دیگر درختانی هستند که در بابلسر بهوفور رشد کردهاند. در خیابانهای بابلسر درختان پیر و جوان نارنج خودنمایی میکنند، عطر شکوفههای بهارنارنج در بهار و میوههای رسیده نارنج در فصل پاییز تصویری خاطرهانگیز از شهر بابلسر در ذهن شما ایجاد خواهد کرد. تعداد گونههای جانوری شناختهشده در استان مازندران به ۴۷۸ گونه میرسد. این جانوران از خانواده پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهیها هستند. پستانداران شاخص استان مازندران عبارتاند از پلنگ، گرگ، گربه وحشی، شیر دریایی خزر، گوزن، گوسفند وحشی و روباه. پرندههای نادری در تالابهای اطراف بابلسر بهصورت مقیم یا مهاجر زندگی میکنند. این پرندهها از خانواده شاهین، هما، دال، اردک سرسفید، غازها و قوها هستند. به دلیل اهمیت گونههای جانوری نادر که در مراتع و جنگلهای مازندران زندگی میکنند برخی از مناطق استان منطقه شکار ممنوع و حفاظتشده اعلامشده است.
اکثر مردم بابلسر به گویش مازندرانی سخن میگویند و مسلمان و شیعهمذهباند. مراسمهای آیینی همچون نوروز اهمیت بالایی در فرهنگ مردم مازندران و بابلسر دارد، در آستانه نوروز شخصی به نام مادرمه انتخاب میشود و در کوچهپسکوچههای شهر با سینی آیینه و قرآن میگردد و وارد خانهها میشود. مادرمه پس از ورود به خانه نوید بهار میدهد و با قرار دادن شاخه سبز درخت آلوچه سال خوب و پربرکتی را برای خانواده آرزو میکند. پوشش محلی مردم بابلسر امروزه کمرنگ شده و جای خود را به پوشش امروزی داده است، هرچند در بسیاری از روستاهای بابلسر هنوز لباس رنگارنگ و سنتی زنان به چشم میخورد. بسیاری از مردم بابلسر به کشاورزی و دامپروری مشغولاند و زنان نیز صنایعدستی پیشه کردهاند. اقلیم مازندران و گیلان خوراکیهای متنوع بسیاری دارد، مواد اولیه تازه و گیاهی و چاشنیهای خوشمزه فصل مشترک تمامی خوراکهای سنتی شمال کشور است. بابلسر نیز از این موضوع مستثنا نیست و خوراکیهای خوشمزه و متنوعی در آن پخت و سرو میشود. مالابیج، ناز خاتون، باقلا وابیج، کدوبره، آغوزمسما، خورشت آلو، بیج بیج، اسپناساک، خورشت سیر انار، اسفناج مرجی، بشته واش، کئی پلا و آش کدو از خوراکیهای سنتی و محبوب این خطه سرسبز است. هرچند ممکن است بهعنوان مسافر این خوراکها را در منوی رستورانها پیدا نکنید اما اگر میهمان یک خانواده روستایی یا اقامتگاه بومگردی شدید حتماً طعم خوراکیهای جذاب مازندران را تجربه کنید. غذاهایی همچون ماهی شکم پر، مرغترش، مرغ شکم پر، مرغ و آلو، کبابدیگی و انار دون بیشتر در منوی رستورانهای بابلسر به چشم میخوردند.
سوغات و صنایع دستی
در بازارهای مدرن و سنتی بابلسر چیزی که بیشتر از همه به چشم میخورد خوراکیهای خوشمزه است. ترشیهای محلی، ماهی تازه، کلوچه سنتی، مرکبات و برنج ایرانی اصلیترین سوغاتیهای بابلسر هستند. رب انار و دلار را نیز میتوانید در تمامی بازارهای شمال کشور تهیه کنید، دلار نوعی چاشنی ماست و غذاست که از سبزیهای سنتی و نمک تهیه میشود و بسیار خوشطعم است. اگر به شیرینیها علاقهمندید خرید پشت زیک، شیرینی مخصوص بابلسر را فراموش نکنید، این شیرینی از شکر و کنجد تهیه میشود و از زعفران و هل نیز بهعنوان طعمدهنده در آن استفاده میشود. اگر به هنر و صنایعدستی نیز علاقهمندید میتوانید از محصولات حصیربافی، گلیمبافی، بافت گلیچه، چوقا، شمد و ملحفه، سوزندوزی و صنایعدستی دریایی بهعنوان سوغات بابلسر، تهیه کنید. بازار سنتی بابلسر و دیگر مراکز خرید این شهر میزبان شما برای خرید یادگاریهای خوشمزه و زیبای این شهر هستند.
جاذبه های گردشگری شهرستان بابلسر
امامزاده ابراهیم
یکی از جاذبههای ارزشمند مذهبی در شهرستان بابلسر، آرامگاه مطهر امامزاده ابراهیم (ع) از فرزندان امام موسی (ع) است که به ابوجواد نیز شناخته میشود. روایت است که ایشان همراه با خواهرشان در بازار محلهی مشهدسر مدفون شدهاند. عمارت آرامگاه، ساختمانی است بهصورت هشت ضلعی که گنبد آن به شکل هرمی با عظمت روی بنای بقعه سوار شده است. به نظر میرسد که قدمت این آرامگاه به سده نهم هجری قمری بازمیگردد و همین امر نشان از تاریخچهی طولانی بابلسر دارد. از ویژگیهای این بنا وجود درهای نفیس و ارزشمند، صندوقی چوبی و کتیبههای متعدد است که بر ارزش آن افزوده است.
پل معلق بابلسر
سازهای متعلق به دوران حکومت پهلوی اول در شهرستان بابلسر و در خیابان پاسداران این شهر شمالی قرار دارد که امروزه یکی از جاذبههای گردشگری کشور تبدیل شده است. پل معلق بابلسر که نام این اثر تاریخی است، از جنس فلز بهصورت معلق و در سال ۱۳۱۳ پیش از وقوع جنگ جهانی دوم به همت کارشناسان کشور سوئد و آلمان احداث شد. قرارگیری این اثر تاریخی با طولی بالغ بر ۸۰ متر، ارتفاعی برابر با ۱۶ متر و عرض ۸ متر روی رود زیبای بابلرود زیبایی دو چندانی به آن بخشیده است و لقب نخستین پل ماشینرو را به خود اختصاص داده است.
روستای گالشکلا
یکی از جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی بابلسر، روستای زیبای گالشکلا در بهنمیر از توابع بابلسر است که در فاصلهی یک کیلومتری از آن قرارگرفته است. این منطقه از بابلسر را به نام بهشت دامداران میخوانند. آبوهوای مطبوع، سرسبزی و نشاط طبیعت پیرامون روستا، چشمانداز زیبا و دیدنی و میهماننوازی مردم روستا باعث شده است که گردشگران و مسافران به این ناحیه از شمال کشور سفر کنند.
برج قدیمی ساعت، نماد بابلسر
برج قدیمی ساعت بابلسر در خیابان فلسطین یا کاخ این شهر قرار دارد. این برج ساعتی که در سال ۱۳۶۸ خورشیدی با شمارهی ۲۰۶۸۸ به ثبت ملی رسیده است در دوره پهلوی اول ساخته شده و بنای آن را به شیخ سید صالح صالحی مشهد سری بزرگ خاندان صالحی بابلسر نسبت میدهند. این برج در حال حاضر آسیبدیده است و نیاز به مرمت و بازسازی دارد.
منطقه ساحلی میرود – بابلسر
در فاصلهی دو کیلومتری از بهنمیر از توابع شهرستان بابلسر، منطقهای بکر، سرسبز، جنگلی و برخوردار از چشماندازی زیبا و خیرهکننده قرار دارد که به منطقهی گردشگری میرود شهرت یافته است. این نقطه از خاک کشور در یک چهارراهی قرارگرفته است که به بابل، قائمشهر، کیاکلا و بابلسر متصل میشود. جالب است بدانید که میرود، عنوان منطقهی نمونهی گردشگری بابلسر را به خود اختصاص داده است. از مهمترین ویژگیهای این منطقه میتوان تسهیلات ارائه شده مانند آلاچیقها، سکوهای نصب چادر، رستوران، سرویس بهداشتی و پارک مخصوص کودکان اشاره کرد که این مکان را برای اقامت موقت مسافران و گردشگران به مکانی مناسب تبدیل کرده است.
هتلها و جایگاههای اقامتی شهرستان بابلسر
هتل میزبان بابلسر (چهار ستاره) نشانی: مازندران، بابلسر، کیلومتر ۳ کمربندی، میدان امام حسین (ع)؛ فاصله تا ایستگاه قطار ساری: ۵۶ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا پل تجن ساری: ۵۹ دقیقه با ماشین
هتل شوکا بابلسر (دو ستاره) نشانی: مازندران، بابلسر، انتهای خیابان پاسداران، میدان معلم