آمل
Amolدرباره شهر
آمل
آمل یکی از شهر های مرکزی استان مازندران است که از قدیمی ترین سکونتگاه های اقوام پیشین نیز به شمار میرود. جمعیت شهرستان آمل 370 هزار و 774 نفر و گستره آن 3هزار و 74 کیلومتر مربع است. شهر باستانی آمل که در مرکز استان مازندران قرار دارد، از سمت شمال به محمود آباد، از شمال شرقی به بابلسر، از شرق به بابل و از غرب به شهرستان نور راه دارد. جالب است بدانید شهر آمل هجده کیلومتر از دریای مازندران و شش کیلومتر از دامنه کوههای البرز فاصله دارد. همچنین فاصله آمل تا تهران ۱۸۰ کیلومتر است. مرکز این شهرستان نیز شهر آمل است. گستره این شهرستان حدود 3 هزار کیلومتر مربع است و دارای پنج شهر آمل، گزنک، دابودشت، رینه و امامزاده عبدالله است.
این شهر آب و هوایی معتدل دارد، در نتیجه تابستان هایی گرم و زمستانهایی سرد و مرطوب از خصوصیات آبوهوایی آن است. این شهر حداکثر میزان بارش خود را در آذر ماه و حداقل آن را در تیر ماه تجربه میکند. این بارشها میتوانند منبع خوبی برای تامین آب رودخانه هراز باشند. به همین دلیل است که کشاورزی و دامداری اساس اقتصاد این شهر را تشکیل می دهند. از جمله محصولات کشاورزی آن میتوان به سیب درختی، برنج، مرکبات و تره بار اشاره کرد.
آمل یکی از قدیمی ترین شهرهای مازندران است که تاریخچه آن به آماردها باز میگردد که نام آمل را دگرگون شده نام آمارد می دانند. قومی که پیش از آریاییها و پادشاهی پارتیان آنجا ساکن شدند. بر پایه اسناد تاریخی، شهر آمل در زمان ساسانیان تا زمان ایلخانیان پایتخت مازندران بوده است.
برخی منابع آمل را با پیشدادیان در ارتباط میدانند، نخستین سلسله ای که در کتاب شاهنامه فردوسی و اساطیر ایرانی به آن اشاره شده است. مردم بومی معتقد هستند که آرش کمانگیر از این شهر برخاسته است. در طول زمان افراد بسیاری از جمله ناصرخسرو و ژان شاردن به این شهر سفر کرده و در سفرنامه خود از آن یاد کرده اند.
مردم خطه آمل و مازندان از قدیمی ترین سکنه ایران زمین به شمار میروند و بسیار نزدیک به مردم جنوب قفقاز هستند. پس شاید بتوان گفت قدیمیترین ادیان و مذاهب و همچنین زبانها در میان آنها وجود دارد. همان طور که پیداست زبان این منطقه زبان طبرستانی یا همان طبری (مازنی) است که کمتر از سایر زبانها تحت تاثیر زبانهای بیگانه قرارگرفته است. همچنین از آیینها و مذاهب آنها از زمانهای گذشته تا کنون میتوان از: ژروانی، مغانی، مهری، زرتشتی و اسلام یاد کرد. آمل اولین مرکز حکومت شیعه دوازده امامی قلمداد میشود.
همچنین، شهر آمل در گذشته رتبه اول را در کسب و ترویج علم دارا بوده است. داشتن مراکز علمی و مدارس از قدیم الایام باعث فرهیختگی و رشد فرهنگی مردم این خطه شده است.
سوغات و صنایع دستی
اگر به آمل سفر میکنید، به هیچ وجه عسل طبیعی از قله دماوند و لار، گردو، شیرینیهای محلی مانند آبدندان، ساقه عروس، نان کوهی، سیب، کیوی، ترشی، سفال، زیتون، ماهی، برنج و مرکبات را برای سوغات فراموش نکنید.
همچنین اگر قصد خرید سوغاتیهای غیر خوراکی را دارید میتوانید از صنایع دستی مانند سفال، منبت، گلیم و معرق بهره ببرید. جالب است بدانید که صنایع نساجی، صنایع غذایی و سنگی، صنایع چوب، صنایع اشیا کائوچویی، صنایع چرم سازی و صنایع چاپ و انتشارات از جمله صنایع این شهرستان به شمار میروند. شهرستان آمل به تنهایی ۶۵ درصد از صنعت استان مازندران را در خود جای داده است.
جشنواره ها
آیین سنتی نورگون
نورگون به معنی گونهای شعلهور جشنی است که در منطقه کوهستانی مازندران در روز ۲۱ تیرماه برگزار میشود. مردم روستای «نوا» در (هفتاد کیلومتری آمل) معتقدند که فریدون بعد از شکست ضحاک و از آنجائیکه میبایستی او را در غاری در کوه دماوند به زنجیر بکشد به سمت قله دماوند به راه افتاد اما طرفداران ضحاک نیز در تلاش برای رهانیدن او بودند و بارها به لشکریان فریدون شبیخون زدند و او ضمن شکست آنان به سمت قله میرفت تا زمانی که به روستای نوا که درست مقابل قله دماوند بوده رسید. بعد از چند شب و روز استراحت و رفع خستگی فریدون و لشکریانش به همراه ضحاک ماردوش روانه قله دماوند میشوند و قرار میگذارند که بعد از به بند کشیدن ضحاک در دامنه کوه آتش روشن خواهند کرد تا همگان بدانند که کار ضحاک به پایان رسیدهاست. مردم روستا به بلندترین نقطه روستا به قلاپیش (جلوی قلعه) رفته و چشم به دماوند دوخته بودند، اوایل شب ناگهان نور آتش از دامنه دماوند درخشید و مردم نوا نیز در پاسخ آن آتش گونها را بر سر طنابی بسته و پس از آتش زدن، آن را بالای سر به گردش درآوردند تا پاسخ دلگرمکنندهای باشد برای یاران فریدون، جوانان به رقص و پایکوبی مشغول شدند و نقل و شیرینی پخش کردند؛ و از آن زمان به بعد این مراسم به جشنی بزرگ تبدیل شد و هر سال در همان محل قلاپیش همه گرد هم میآیند و جشن میگیرند و گونهای خشک را آتش زده و به دور سر میچرخانند.
جاذبه های گردشگری آمل
پارک جنگلی میرزا کوچک خان جنگلی
این پارک ۴۴۰ هکتار گستره دارد و در کیلومتر ۱۸ جاده آمل به تهران قرارگرفته است. پارک جنگلی میرزا کوچک خان با تلفیقی از جاده های زیبا و درختان سر به فلک کشیده، از بزرگترین پارک های جنگلی در خاورمیانه و دومین پارک جنگلی بزرگ در استان مازندران محسوب می گردد. این پارک شامل امکانات تفرجگاهی آلاچیق، آب آشامیدنی، سرویس دستشویی، اجاق، میز و نیمکت، رستوران و قهوه خانه، سکوی چادر و وسایل بازی کودکان و جایگاه سوارکاری است. دارای سه ورودی است و از جاذبه های آن میتوان به جنگل انبوه، جاده جنگلی پارک، هزار پله، چشمه آب سرد، درختان کهن سال، مرتع جنگلی، درختان میوهای و بسیاری دیگر اشاره کرد.
روستای بلیران
از جادهی قدیم بابل به آمل و در چند کیلومتری آمل جاده ای به سمت جنگل و کوه شما را هدایت می کند و مسیری پر از پیچ وخم که هر پیچش دارای زیبایی های بسیاری است. یک طرف کوه و جنگل و طرف دیگر آن شالیزار ها، مزارع و باغات است که دارای مناظر و چشم انداز هایی بکر است که چشم هر ببیننده ای را محو خود می کند. در انتهای این جاده به روستای زیبای بلیران می رسیم. این روستای بکر و دیدنی که در دل جنگل است تا شهرستان آمل پانزده کیلومتر فاصله دارد. این روستا از شمال به روستای کم دره، از جنوب به جنگل های سرفراز شمال و کوه چلا، از شرق به جنگل های سرسبز و انبوه و رودخانه و نهایتا از غرب به جنگل و کوه محدود شده است.
دریاچه دو خواهران
در جاده هراز و در قلب منطقه البرز مرکزی وقتی که به محلی به نام دو راهی پنجاب می رسید. این دوراهی و جاده ای خاکی که جاده مواصلاتی نمارستاق نام دارد و از آبادی هایی همچون پنجاب، سوا، شیخ محله، کلری، دیوران عبور کرده و سرانجام به آبادی بزرگ نمارستاق در کنار رودخانه خروشان می رسد که از کوههای ناظر و شکر لقاس سرچشمه می گیرد. اواخر خرداد ماه بهترین زمان است که هوا رو به گرمی است. از پلی بر رودخانه سوار است عبور کنید و در مسیری به نام پاکوب و به سمت غرب ادامه مسیر دهید. پس از یک ساعت به دشت وسیع و بی انتهای دریوک خواهید رسید. از این دشت سرسبز عبور می کنیم و به سمت جنوب تغییر مسیر داده و در نهایت وارد دره کوچکی در پای قلل لهرا خواهید شد.
دریاچه ساهون
دریاچه ساهون در دامنه های جنوب غربی قله دماوند واقعشده است و نزدیک روستای نوا واقعشده است. ارتفاع آن از سطح دریا بیشتر از سه هزار متر است. در گذشته بیش از هزار هکتار گستره داشته و تا نزدیک به پنجاه سال پیش پر از آب بوده و اکنون حجم آب آن کم شده که این امر به مرور زمان به دلیل دخالت های انسان صورت گرفته است.
هتلها و جایگاههای اقامتی شهرستان آمل
هتل شهر آمل (سه ستاره) نشانی: مازندران، آمل، خیابان انقلاب، روبه روی شهرداری، جنب پل معلق
هتل المپیک شمال آمل (سه ستاره) نشانی: مازندران، آمل، کیلومتر پنج جاده هراز، دوراهی امامزاده عبداله، پردیس دانشگاهی شمال