سنندج

درباره شهر

سَنَندَج (به کردی: سنه یا سنه‌دژمرکز استان کردستان و بیستمین شهر بزرگ ایران است. این شهر در غرب ایران قرار گرفته‌است. سنندج در ارتفاع ۱۵۰۰ متری از سطح دریا و در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوایی معتدل و کوهستانی دارد. این شهر از سوی غرب به کوه آبیدر، از شمال به کوه شیخ معروف از جنوب به کوه سراج‌الدین و از شرق به کوه خاتون شیشه‌رێ و گردنه لیلاخ محدود شده‌است و در منطقه‌ای به وسعت ۹۵/۷۶۴ هکتار گسترده‌است.

پیشینه شهر سنندج به هزاره چهارم پیش از میلاد (دوره مس و سنگ میانی) برمی‌گردد. بررسی‌های باستان‌شناسی انجام‌شده در دو تپه واقع در ضلع شرقی شهر سنندج و در پیرامون رودخانه گریاشان، در زمین‌های شهرک دگایرآن‌که با گستره‌ای بیش از دو هکتار به همدیگر متصل هستند نشان‌دهنده پیشینه شش‌هزارساله شهر سنندج (دوره مس و سنگ میانی) است و با توجه به پراکندگی سطحی داده‌های فرهنگی (سفال) و بررسی آثار به‌دست‌آمده در این مکان این آثار مربوط به روزگار کالکولتیک میانی (مس و سنگ میانی) مربوط می‌شود که شاخصی از دوره دالما - عبید بوده و سفال‌ها دارای نقوش هندسی هستند. با توجه به استقرار این منطقه در حاشیه شرقی شهر سنندج که اکنون بافتی از شهر شمرده می‌شود می‌توان به پیشینه این شهر در دوره‌های گذشته دست‌یافت.

جاذبه‌های تاریخی

دولت صفوی توجه ویژه‌ای به شهر سنندج به‌عنوان مرکز ایالت اردلان داشت همین مسئله موجب شد که زمینه حضور هنرمندان و معمارانی از اصفهان به این شهر فراهم گردد و در نتیجه معماری سبک اصفهانی که با اقلیم سنندج هم همخوانی و انطباق داشت در این شهر گسترش یافت و عماراتی از جمله کهن دژ و ساختمان‌های داخل آن و بازار سنندج با پلانی مستطیل شکل که همگی تحت تأثیر معماری بازار پیرامون میدان نقش‌جهان اصفهان بود ساخته شد، یکی از چهارباغ‌هایی که در ایران پس از چهارباغ اصفهان ساخته شد، چهارباغ سنندج در شمال بازار بود، این چهارباغ در دوره قاجار به محله مسکونی چهارباغ تبدیل شد البته تأثیر سبک معماری اصفهان در دوره زندیه و قاجاریه هم تداوم یافت و چهارباغ و عمارت خسروآباد در جنوب غرب سنندج ساخته شد که اکنون عمارت خسروآباد و بخشی از چهارباغ آن باقی‌مانده است.

جاذبه‌های طبیعی

استان کردستان از طبیعتی زیبا برخوردار است و جنگل بخشی از زیبایی‌های استان را شکل بخشیده است. جنگل‌های استان در اطراف شهرهای بانه و مریوان واقع‌شده و پس از جنگل‌های شمال کشور در درجه دوم اهمیت قرار دارد. شناخته‌شده‌ترین درختان جنگلی این جنگل‌ها بلوط، گلابی، زبان گنجشک ، گردو، سیب وحشی، پسته وحشی، زالزالک، آلبالو جنگلی، بادام تلخ، افرا و درخت‌هایی مانند گز و بید وحشی در کنار رودخانه است. از جاذبه‌های طبیعی می‌توان جنگل‌های اطراف سنندج که گستره آن نزدیک به 78 هزار هکتار است و در جنوب سنندج واقع‌شده‌اند، پارک جنگلی آبیدر، پارک ملت نام برد.

راههای دسترسی به سنندج

فرودگاه

فرودگاه بین‌المللی سنندج در جنوب شرقی شهر سنندج و در ابتدای جاده سنندج کرمانشاه قرارگرفته است.

پرواز داخلی: در حال حاضر در نوبت صبح روزانه یک پرواز از سنندج به تهران و بالعکس توسط شرکت آسمان و در نوبت بعدازظهر نیز یک پرواز توسط هواپیمایی قشم از سنندج به تهران و بالعکس انجام می‌شود.

راه‌آهن

خط راه‌آهن تهران-همدان-سنندج که دارای ۴۲۰ کیلومتر طول است از شهر تهران شروع می‌شود و پس از عبور از استان مرکزی و شهر همدان به شهر سنندج در استان کردستان ادامه پیدا می‌کند.خط راه‌آهن همدان-سنندج به عنوان فاز دوم خط راه‌آهن تهران-همدان-سنندج با ۱۵۱ کیلومتر طول در ۱۱ آبان ۱۴۰۲ افتتاح شده‌است.این خط در سه قطعه ساخته شده که حدود ۶۴ کیلومتر آن در استان همدان و باقی مانده آن در استان کردستان واقع شده‌است. طول قطعه یک این پروژه ۶۴٫۵ کیلومتر، قطعه دوم ۵۶ کیلومتر و قطعه سوم ۲۹٫۵ کیلومتر است واین خط راه‌آهن یک خطه، دارای عرض مسیر ۶ متر و طول پل‌ها ۲۵۲۴ متر است.ردیف بودجه‌ای پروژه راه‌آهن همدان–سنندج در ۱۰ خرداد ۱۳۸۴، در مجلس هفتم به تصویب رسیده بود

پایانه

سنندج دارای دو پایانه مسافربری مرکزی و شمال غرب است. در این دو پایانه ۲۴ تعاونی فعال هستند که ۱۳ تعاونی اتوبوس‌رانی، ۶ تعاونی مینی‌بوس‌رانی و ۵ تعاونی سواری آماده خدمت‌رسانی به مسافران هستند.

تاکسی

بیش از 3هزار و دویست تاکسی در سنندج فعالیت دارند

 

صنایع‌دستی وسوغاتی سنندج

شیرینی کنجدی سنندج، بادام‌سوخته سنندج، آدامس طبیعی سنندج، قالی‌بافی، پارچه‌بافی سنتی، دف، کلاش، تنبورسازی، نازک‌کاری

 

 

مشخصات شهر

کشور: ایران
استان: کردستان
جمعیت: جمعیت این شهر بر اساس برآورد سال ۱۴۰۰خورشیدی، ۵۵۰٬۰۰۰ نفر بوده‌است٫

موقعیت